Wij Nemen Een Hond
en houden hem gezond
Op deze pagina leest u alles over het nemen van een hond welke voor en nadelen er zijn en over hoe te beslissen over een ras. Uw keus voor een asielhond of een puppy en met welke kosten u rekening moet houden.
We Nemen Een Hond
Hallo en welkom op de Site We Nemen Een Hond. We bespreken hier waar u op moet letten bij het nemen van een hond en de leuke dingen en minder leuke dingen die het nemen van een hond met zich mee brengen.
We kijken eerst naar het moment dat u besluit om een hond te nemen. Neemt u een hond omdat u de vorige heeft laten inslapen of is komen te overlijden, neemt u een hond omdat de kinderen maar lopen te zeuren dat zij een hond willen, neemt u een hond omdat manlief of vrouwlief dit wilt, neemt u een hond omdat dit u wel leuk lijkt of ja waarom wilt u een hond.
Het is altijd goed om erover na te denken waarom u een hond wilt. Als u deze als vervanging wilt van de overleden hond dan moet u heel goed beseffen dat u niet weer de hond krijgt die u had. De nieuwe hond zal altijd anders zijn al neemt u er een van hetzelfde ras als de oude hond. Er zullen dan veel verschillen zijn al voedt u de hond hetzelfde op als de oude. Karakters zijn nooit hetzelfde en daar moet u goed rekening mee houden.
Hierbij wil ik u ook een advies geven. Heeft u een hond die al op leeftijd is en denk u er over om er al een andere hond bij te nemen! DOE DIT ALSTUBLIEFT NIET.
Waarom? Wel een jonge hond voelt aan dat zijn nieuwe maatje al op leeftijd is en zal de baas willen spelen. Dit betekent vaak dat de oude hond uit zijn mand of plek van de bank wordt verdreven. Ook kan de oudere hond dit fysiek vaak niet aan. Neemt u wel een jongere hond erbij zorg dan dat de oudere hond overal voorrang heeft zowel zijn plek op de bank of zijn mand maar ook dat hij als eerste zijn eten krijgt.
Oké, de kinderen lopen te zeuren dat zij een hond willen. U begrijpt dat al zeggen zij dat zij de hond uitlaten u het bent die er mee op pad moet. En ja, in weer en wind. Zelf zou u zeggen met een flinke storm of regenbui ik blijf lekker thuis maar met een hond kan dat dus niet. Het beestje of beest naargelang zijn voormaat zal toch zijn behoefte moeten doen. Ja en dat is niet maar 1 keer per dag. Een hond heeft beweging nodig en dan zal een pup nog geen grote afstanden lopen maar als de hond ouder wordt dan hebben ze flink wat beweging nodig hoe groot of klein ze ook zijn.
Werkt u beide en zijn de kinderen alle dagen naar school dan kunt u de hond niet zomaar even thuis laten. U moet er rekening mee houden dat hij toch om de aantal uur even zijn poten moet strekken en zijn behoefte moet doen. En hem de hele dag opsluiten in zijn bench is gewoon mishandeling. Als u de hele dag werkt en de hond mee kan nemen zou dit mooi zijn of dat u opvang kan regelen bij familie, kennissen of hondenpension. U denk misschien dan huur ik een uitlaatservice in. Dat kan maar eigenlijk ook niet meer dan 1 keer per week. Een uitlaatservice laat meestal meerdere honden tegelijk uit en krijgt geen aandacht die het zou moeten hebben tijdens het uitlaten. Ook tijdens het uitlaten moet u hem kunnen corrigeren als er wat fout gaat en dat gebeurd niet bij een uitlaatservice.
Kortom als er een hond in huis komt moet iedereen die met het dier moet leven daar achter staan en ook weten welke consequenties het heeft als men een huisdier neemt ongeacht wat voor een huisdier. Je moet tenslotte ook een aquarium verzorgen en de vissen eten geven.
En wat denkt u van de vakantie, neemt u de hond mee of doet u hem in het pension of bij familie en kennissen. Of zet u hem aan een boom in het park of bos. Klinkt hard maar het gebeurd wel. Er zijn mensen die de hond aan de vangrail op de snelweg vastbinden.
Hondentaal
Mensentaal en hondentaal dat communiceert niet heel makkelijk.
Maar het is belangrijk dat u de taal van de hond goed kent u kunt dan veel zaken voorkomen en vroegtijdig ingrijpen.
Er is een hele leuke online cursus om de hondentaal te begrijpen. U weet dan ook wat de vreemde hond die u tijdens de wandeling tegenkomt wilt.
Klik hier om naar de cursus te gaan
De Hond Is Een Roedeldier
Als u een hond neemt dan wordt hij eigenlijk opgenomen in een roedel. Als u hem elders plaatst tijdens uw vakantie is het voor de hond het gevoel dat hij verstoten wordt uit de roedel en dit kan er bij de hond goed inhakken. Tijdens uw afwezigheid zou de hond bijvoorbeeld niet meer eten of veel overgeven en als u terug bent van vakantie kan het weken duren voor hij weer helemaal de oude is.
Dus als het maar even kan neem de hond mee op vakantie. Dit houdt vaak in dat u aangepaste vakanties moet houden en niet zomaar even kan boeken naar een resort op de Bahama’s maar de bestemming vaak dichter bij huis moet zoeken. En ik kan u vertellen dat u wel een huisje kan boeken maar hierbij moet aangeven dat u een hond meeneemt of misschien wel twee. Nu wordt men wel wat soepeler met het meenemen van huisdieren maar vaak moet u niet verwachten dat u het huisje krijgt wat u wilt. In Nederland is het vrij makkelijk om een huisje te boeken maar gaat u naar het buitenland en wilt u een vakantiewoning boeken dan wordt het al wat lastiger en ook niet alle campings zitten te wachten op huisdieren.
Wat zegt u, u woont op een flat en wilt een hond. Zou u dat wel doen? Als u een hond neemt die ouder is zou het misschien kunnen mits deze geen overlast veroorzaakt doordat hij misschien veel blaft want u weet ook wel dat in een flat alles door galmt en dat de buren 6 verdiepingen lager dit ook kunnen horen. U zegt u wilt een pup. Dan zeg ik, NIET DOEN. Hoe wilt u hem zindelijk maken? 99% van de honden hebben echt niet genoeg aan een kattenbak en het balkon leent zich daar ook niet voor. Gewoon niet doen.
Wilt u dan toch graag met een hond wandelen ga dan naar het dierenasiel daar zitten genoeg honden die er ook eens uit willen en de mensen van het asiel wordt het wat makkelijker gemaakt.
Ogen van een Wolf
Onze honden zijn afstammelingen van de wolf en er zijn een aantal gedragingen die nooit zijn verdwenen.
Een hond houdt erg veel van gezelschap, dat is het roedelgedrag ook zijn veel honden waaks. Zij laten dit vaak zien door het aanslaan als bijvoorbeeld de deurbel gaat of iemand voor de ramen staat.
Er zijn ook honden die een bepaald jachtinstinct hebben. Dit zie je vooral terug bij speurhonden en bij de Retriever.
De mens maakt vaak gebruik van deze eigenschappen.
De Dierenarts
Soms lijken huisdieren net mensen, Ze houden van aandacht, gaan er graag eens tussen uit, willen regelmatig een knuffel en willen op tijd hun eten en soms moeten ze ook naar de dokter.
De dierenarts ziet u als alles goed gaat maar 1 keer per jaar voor de jaarlijkse enting maar er zijn vele baasjes die toch vaker naar de dierenarts moeten omdat hun maatje wat mankeert. De rekening van de dierenarts is vaak geen kattenpis want een fotootje hier en een fotootje daar een bloedtestje een urinetestje, medicijnen extra controle een operatie, aparte voeding en ga zo maar door. Dit soort kosten moet men wel kunnen dragen. En ja er zijn verzekeringen voor maar die verzekeren niet alles dus wilt u dit dan leest u eerst alles goed door ook de kleine lettertjes. U wilt weten wat de jaarlijkse enting kost? De dierenarts rekent een consult plus de vaccinatie, het totaal ligt dan zo tussen de € 60,00 en € 70,00 Euro. Heeft u twee of meer honden zorg dan dat u bij de jaarlijkse enting alle honden tegelijk laat doen dan rekent men maar 1 consult.
Wilt u uw hond toch zo af en toe in een pension plaatsen dan moet hij zijn ingeënt tegen kennelhoest. Neemt u uw hond mee naar het buitenland dan is een enting tegen rabiës hebben gehad. Deze is vaak voor drie jaar geldig en zorg ervoor dat u ook de bijbehorende penning van de dierenarts krijgt. Ook moet uw hond voorzien zijn van een chip. Deze chip is als het goed is al ingebracht in de eerste 8 weken van zijn leven en staat het nummer vermeld in zijn paspoort.
Wat veel mensen niet weten dat je dit nummer kan laten noteren bij verschillende instanties. Als uw huisdier zoek raakt of wegloopt maakt het voor de vinder het makkelijker de eigenaar terug te vinden. Hij hoeft hiervoor alleen de chip te laten uitlezen en via het nummer kan men de eigenaar terug vinden. Alleen de vermelding in het paspoort is dus niet voldoende.
Wat Eet Een Hond
Je hebt eigenlijk twee soorten voer. Er is natvoer en er is droogvoer. Bij natvoer moet men water toevoegen aan een droge stof en droogvoer bestaat uit brokken die zo in de voerbak gedaan kunnen worden. En er is natuurlijk voer uit blik.
Natvoer wordt door de hond zo naar binnen geslobberd zonder enig kauwwerk en bij droogvoer moet de hond echt kauwen. Dit heeft ook de voorkeur. Natvoer geeft vaak veel plak op het gebit van de hond en hardvoer gaat dit juist tegen en dat is dan ook prettig voor het gebit.
Wanneer u een hond koopt of krijgt dan is het handig om van de fokker of de vorige eigenaar te horen welk voeder zij de hond gaven. Als u namelijk zomaar een zak voer koopt van een ander merk dan zou dit wel eens problemen kunnen geven bij de stofwisseling met overgeven of diarree tot gevolg en heeft u enkele opruim klusjes.
Vaak worden door fokkers een bepaald merk voer gebruikt en dit zijn meestal niet de goedkopere merken. Wilt u van dit merk af omdat het te duur is dan zal u moeten zoeken naar een merk met dezelfde eigenschappen als het oude voer met dezelfde verhoudingen van grondstoffen en dit zal niet meevallen. Ook het overstappen van droogvoer naar natvoer of andersom moet uiterst voorzichtig gebeuren anders bent u weer met opruimklusjes bezig. Overstappen van het naar het andere voer moet dus voorzichtig gebeuren en met kleine beetjes tegelijk en dit kan wel weken duren. En vaak werk het niet en moet u terug naar het oude voer.
Of voer duur is? Tja, de supermarkt verkoop voor een paar Euro zakken voer maar of dit ook ten goede komt aan uw huisdier is maar de vraag. Vaak is dit voer te zout en te vet of heeft het teveel eiwitten of te weinig. Een fokker gebruikt niet voor niets een bepaald soort voer en het advies is ook vaak om dit te blijven gebruiken. En voer van topmerken zijn vaak erg geprijsd. Je hebt vaak zakken met verschillende hoeveelheid voer. Zelf heb ik een labrador en gebruik ik Canex en koop dit in een zak van 12,5 kilo en dit kost zo’n € 43,00. Met deze hoeveelheid doe ik ongeveer 2 maanden.
Maar er zijn voeders die duurder zijn en als men dieet voer van de dierenarts neemt dan zijn de kosten nog hoger. En hoe lang je met een zak doet is afhankelijk van het formaat hond.
Wilt u dat uw hond de goede voeding krijgt en weet u niet hoe u dit precies moet aanpakken dan kunt u ook de online cursus Gezonde Voeding Voor Je Hond volgen.
Hondenvoer van Pets By Tanja
Korting op de eerste bestelling25% korting op de eerste bestelling
Kortingcode - geef25nu
Nu De Keuze Van Een Hond
Nu na het lezen van bovenstaande wilt u toch een hond maar welke keuze moet u maken van het ras. Wilt u een hond voor het hele gezin, wilt u een hond waar u mee kan sporten zoals een jachthond of heeft u een erf hond nodig die waaks is of wilt u een hond als status symbool. Een hond als status symbool vindt ik eigenlijk niet van toepassing en bespreek ik verder ook niet, dit zou verboden moeten worden. Dit zijn meestal Powerful Dogs zoals Mastiffs, Dobermans, Rottweilers, Pitbulls, Dogo Argentino, Rhodesian Ridgebacks, Mechelaar en nog een paar rassen.
Natuurlijk zijn er bij de Powerful Dogs ook uitzonderingen maar deze rassen zijn voor een bepaald soort werk gefokt en niet zomaar als huishond.
U zou kunnen beslissen om een hond uit het asiel te halen maar uitzonderingen daargelaten zitten deze niet voor niets in een asiel. De meeste hebben een behoorlijk grote rugzak die niet altijd gemeld wordt door het asiel. Dit resulteert er vaak in dat deze honden vaak weer terug gebracht worden naar het asiel omdat ze niet goed gesocialiseerd zijn en soms een gevaar voor de omgeving zijn. Men zal mijn uitspraak hierover niet met dank ontvangen maar ik lieg niets.
Het is altijd moeilijk een hond in huis te nemen waarvan men de achtergrond niet kent.
Hoe maak je de keus voor een ras? Dat is een moeilijke. Ik zou mensen toch aanraden om verschillende boeken te lezen over de rassen die men toch al een beetje in het hoofd heb. Om vanaf deze plek te zeggen welk ras voor u geschikt is, is gewoon niet mogelijk. Mensen hebben vaak al een ras in gedachte maar meer informatie is toch meestal wel aan te raden en zeker als de hond moet opgroeien in een gezin.
Er zijn rassen die beter geschikt zijn voor een gezin dan andere rassen. En ik zeg het nogmaals maar een hond is geen matje op de vloer je moet er wat mee doen. De ene hond is meer aanwezig dan de andere en dat laten ze vaak merken. Wat je met de hond kan doen daar kom ik later op terug.
En denk niet dat je met een kleine hond minder werk hebt dan met een grote want het is en blijft een hond.
Dus u wilt dan maar voor een puppy gaan die na 8 weken bij de moeder vandaan kan en nog zo lekker wollig en knuffelig is. Dit is een goede keus als je weet waar je aan begint.
Na 8 weken mag de hond bij de fokker vandaan en heeft hij als het een goede fokker is zijn eerste vaccinatie gehad en is hij ontwormd.
De fokker biedt zijn honden vaak al vroeg aan en dat is vaak al voordat ze geboren zijn. U kunt dan meestal al aangeven bij de fokker dat u een pup wilt en dan wordt u op een lijst gezet. Bij sommige fokkers moet u eerst zelf een lijst invullen met uw gegevens en hoe u woont en of u een teef of reu wilt. Er worden naar verhouding meer teven dan reuen geboren. Op zo’n manier ziet de fokker of zijn honden goed terecht komen en dat er goede uitlaat mogelijkheden zijn en het beestje niet ergens 4 hoog achter komt te wonen zonder goede uitlaat mogelijkheden.
Bent u uitgekozen tot een nieuw baasje voor de pup dan wordt u vaak uitgenodigd voor een eerste kennismaking met de pups. Soms kunt u dan een keuze maken welke pup u wilt hebben maar dit is dus niet overal zo. Maar als de pups net geboren zijn en u mag al langskomen dan is het onmogelijk om een goede keus te maken want de beestje liggen meestal alleen te slapen of zijn aan het drinken met verder weinig activiteit.
Als de pups een week of 6 zijn dan zijn ze al aardig actief en kan men vaak al zien welke pup drukker is dan de ander. Meestal is het zo dat de drukkere pups later ook meer aandacht vragen en je er vaak ook meer mee moet doen en dat is dan niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Hierover later meer.
Hoera, dat pup kan gehaald worden en de fokker woont gelukkig maar op 3 uur rijden in een klein dorpje. Aangekomen bij de fokker worden eerst alle papieren in orde gemaakt en kan u de pup betalen. BETALEN? Ja, de fokker fokt niet voor zijn lol en dat wist u al toen u op zoek ging naar een pup. En voor een pup betaal je van een paar honderd Euro tot duizenden Euro’s afhankelijk van het ras en of het wel of geen papieren heeft. Oke u heeft afgerekend met de fokker en deze geeft als het een goede fokker is voor mee voor een paar weken. ( dat mag ook wel voor het geld) tevens krijgt u een dierenpaspoort mee waar instaat welke entingen en ontwormingen het beestje al gehad heeft en wanneer hij de volgende vaccinatie moet hebben.
We weten allemaal dat je een hond veilig moet vervoeren in een auto maar als je een pup haalt dan doe je deze niet direct in een autobench. Het beestje is zo bij de moeder vandaan getrokken dus die zoekt naar warmte en veiligheid. U neemt dus een dekentje mee naar de fokker en als u de hond mee in de auto neemt dan neemt u achterin plaats met het dekentje en de hond op schoot. En dan op weg naar huis.
Nu die rit van 3 uur. U houdt er natuurlijk rekening mee dat de pup al helemaal op zijn gemak is ( maar niet heus ) dus laat u hem elk half uur even uit de auto aan zijn nieuwe lijntje even plassen en misschien wel poepen ( O jee zakjes vergeten ). U bent thuis aangekomen en direct naar binnen. Niet doen, laat hem eerst weer even uit anders kunt u gelijk al de emmers en dweilen pakken. Wat toch regelmatig zal moeten omdat hij nog niet zindelijk is.
Het is al eerder gezegd dat de hond een roedeldier is en roedeldieren besnuffelen elkaar en raken elkaar aan en dat wil uw nieuwe vriendje ook en dat is goed voor de socialisatie van het dier en zeker als ze nog vers van de pers zijn. Door te aaien en te knuffelen geef je aan dat ze in de roedel worden opgenomen en zullen zij zich snel ergens thuis voelen. Maar als je dan ’s avonds naar bed gaat en de pup opsluit in de keuken of zoals sommige doen in de schuur dan geef je hem het gevoel te zijn verstoten.
Het klinkt voor veel mensen raar maar omdat het een roedeldier is zou het, het beste zijn om een plekje in de slaapkamer te geven al is dit dan ook in een bench. Zo blijft hij dan ook in de roedel. Dit mag ook bij een van de kinderen als zij dit leuk vinden.
Maar de pup zou de pup niet zijn als hij ’s nachts ook even zijn behoefte moet doen dus iemand zal even de hond uit moeten laten. Even in de tuin op het gras is dan een uitkomst.
Online Cursus Detectiewerk
Met deze online cursus kunt u leuk thuis aan de gang met uw hond. Erg leuk om te doen voor u en uw hond. Met deze cursus bent u echt samen met uw hond bezig.
U kunt in principe uw hond leren alles te laten zoeken.
Kijk in de winkel
Een Cadeaubon Detectiewerk
De cursus Detectiewerk kunt u natuurlijk ook als cadeautje geven aan een eigenaar van een of meerdere honden.
Geef eens iets aparts.
Geef cadeau.
Het Zindelijk Maken Van De Hond
De pup moet wel zindelijk gemaakt moeten worden want elke keer zijn boodschapjes in huis is geen aanbeveling. U moet hier dus tijd voor uit trekken. Kunt u twee weekjes vrij nemen om dit te regelen dan is dat mooi meegenomen. Een hond zindelijk krijgen kan snel en soms in enkele dagen met nog wat ongelukjes.
Als je goed op de hond let dan kun je vaak al zien dat hij wat moet doen dit geeft hij met een bepaalde lichaamstaal aan. Heb je dit door dan pak je de hond op en zet hem buiten op het gras dan associeert hij dit met het moment van plassen of poepen. Er zijn ook trainingsmatjes te koop die je dan steeds meer naar de deur verplaatst om aan te geven dat dat de weg is waar hij naartoe moet om te plassen en poepen. Maar de eerste methode werk het snelst.
Op het moment dat de pup in hun komt moet hij ook makkelijk worden in het toelaten van aanrakingen. Ik bedoel hiermee dat je makkelijk aan zijn oren, poten, bek en staart kan komen. Dit is wel zo makkelijk bij de dierenarts en voor uzelf. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Als de hond wat is zijn bek neemt wat niet toegestaan is moet u dit er wel uit kunnen halen zonder gebeten te worden en u moet misschien ook wel eens zijn oren of poten schoonmaken of de haren wegknippen. Of wat denkt u als er eens oogdruppels of oordruppels gebruikt moeten worden. Als u makkelijk aan de bek kan komen kunt u ook het gebit controleren wat regelmatig nodig is. En als hij dit toelaat geef je hem wel even een beloning in de vorm van een hondenkoekje of brokje.
En weet u, een hond doet alles voor een beloning. Doet hij net zijn eerste plasje buiten geef hem dan ook beloning door het geven van een koekje en een flinke aai en zeg dat hij heel braaf is. Dit doet het altijd goed.
Doet de hond zijn behoefte in huis, straf hem niet. Waarom niet? Dat is wel duidelijk lijkt mij. U bent het die het beestje te laat uitlaat of dit doodgewoon verzuimd. Als er iemand voor gestraft moet worden dan bent u dit wel. Als u zelf moet plassen dan opent u een paar deuren en bent u op het toilet de hond is totaal afhankelijk van u en kan in feite geen kant op.
De Grenzen
Er is nu een hond in huis en net zoals het bij mensen is moeten er bij de hond ook grenzen gesteld worden. Wat mag wel wat mag niet. Heel simpel toch! Maar als u kinderen heeft weet u dat grenzen stellen moeilijk is en dit geldt ook zo bij honden. Het constant herhalen van herhalingen valt niet mee maar moet wel gebeuren. En men moet een lijn trekken. Dingen die niet mogen leer je de pup niet af door te slaan maar met woorden en beloningen als zij het goed doen. Zoals gezegd, voor een beloning doen ze alles maar je moet er bovenop zitten. En als de pup nog zijn melkgebit heeft wil hij over aan knagen dus hou alles wat maar even op bek hoogte zit uit zijn buurt. Sloffen, sokken, schoenen die rij boeken op de onderste planken van de boekenkast het mooie vloerkleed de gordijnen waar je leuk aan kunt trekken en niet te vergeten de elektrasnoertjes van de televisie of de opladers.
U kunt natuurlijk speelgoed geven maar speelgoed is om mee te spelen en niet om stuk te knagen en op te vreten.( o jee, dierenarts ) want rubber wordt niet verteerd en kan een obstakel in de darmen veroorzaken. Geef hem ook niet zo’n leuk gekleurd stuk touw want de draden laten los en die vreet hij op en levert dus ook weer een gevaar voor de gezondheid op. Spelen met speelgoed is goed maar gaat hij er op kauwen en knagen neem het dan af want dat is geen spelen en natuurlijk blijft u er altijd bij tijdens het spelen.
Er wordt bij speelgoed voor huisdieren en zeker voor honden aangegeven hoe sterk ze zijn en dat ze wel wat kunnen hebben maar uit ervaring kan ik u zeggen dat de stevigste stukken speelgoed ook gewoon gesloopt worden. Ja ook die grote zware zwarte Kong die ging er aan. Grote stukken rubber werden er in een keer afgebeten. Als u een bal geeft zorg dan dat deze groot genoeg is zodat de hond hem niet kan inslikken.
Oh, en houdt de mooie leren bal van de kinderen buiten bereik want de scherpe tandjes gaan er makkelijk door het leer en is de bal lek en is men boos op de hond die niet beter weet dan dat het speelgoed is.
Gaat u spelen met de hond dan bepaald u wanneer het spelen over is. Als de bal al twintig keer is gegooid en hij blijft maar terugkomen met de bal leg dan de bal weg en zeg dat het genoeg is en geef hem een koekje als beloning. Bij goed gedrag altijd uw hond belonen.
De Beloning Voor Uw Hond
Bij Online Honden vindt u de lekkerste beloningen of klein tussendoortje voor uw hond.
Ga naar de winkel
Leren Wandelen
U gaat de jonge hond nu lekker uitlaten maar een jonge hond mag en kan omdat hij in de groei is geen lange stukken wandelen. Dit uitlaten moet worden opgebouwd. Een pup neem je ongeveer 10 minuten per keer mee naar buiten maar dan laat je hem meer scharrelen dan dat hij echt meeloopt. Dit is voor zijn lichamelijke ontwikkeling. Ga je gelijk aan de haal dan kan dit voor de hond op latere leeftijd voor problemen zorgen aan de gewrichten. Alles moet dus worden opgebouwd en u kunt er van uitgaan dat de eerst echte flinke wandeling pas na één jaar mogelijk is.
Maar als je de hond uitlaat wil je natuurlijk wel dat deze netjes naast je blijft lopen en dat moet hij leren. Dit zou je natuurlijk helemaal zelf kunnen doen maar om dit op een goede manier te doen is het verstandig om hier een cursus voor te volgen. Nu zou men naar een puppytraining kunnen gaan om dit allemaal te leren maar tegenwoordige in het digitale tijdperk zijn er ook trainingen online. Hulp op afstand zeg maar. Dan kunt u in uw eigen tijd in uw eigen omgeving trainingen volgen en online eventueel vragen stellen als u meer informatie wilt. Voor sommige honden is dit soort trainingen een uitkomst omdat zij tijdens een gewone puppytraining zoveel prikkels krijgen en er geen land mee te bezeilen is .
Soms zijn de honden zo druk dat een puppytraining niet het middel is om het braaf naast lopen te bereiken en dat men over moet gaan op een ander soort training. Hierbij maakt men de hond geestelijk moe en wordt hij hierdoor wat makkelijker en zal dan ook beter luisteren en doen wat jij wilt ook hier kan men een cursus voor volgen zowel online of offline.
U wilt de hond uitlaten en u staat voor de keus van halsband en lijn of harnas en lijn. Wanneer u uw pup goed aan een lijn wilt laten lopen en u wilt dit via een cursus leren dan kunt u hier alleen terecht met een halsband en lijn. Met een halsband en korte lijn kunt u corrigeren, dit lukt niet met een harnas of zo’n rollijn. Waarom de harnas op de markt is gekomen weet ik niet want deze wordt in principe alleen gebruikt bij werkhonden die vrij in hun bewegingen moeten zijn en vaak wat moeten trekken. Denk maar aan de sledehond. Zo’n harnas staat wel stoer maar daar is alles mee gezegd. Ja zeggen mensen dan, ik gebruik hem zodat mijn hond geen nekklachten krijgt. Maar als je deze mensen met hun hond ziet lopen dan krijgen de baasjes juist nekklachten omdat de hond meer gaat trekken waar de harnas ook voor bedoeld is. Neen, als je hond trekt dan is dit een stukje opvoeding die je gemist heb te geven. En wie laat wie nu uit.
Ook even lekker naar het bos of strand dat is wat elke hond wil en vaak de baas ook. Moet u er met vervoer heen, zorg dan dat dit veilig gebeurt. En gaat u naar het strand of bos neem dan voor de zekerheid wat oude handdoeken mee. U zal niet de eerste hond hebben die even lekker de prutsloot in duikt of even een duik neemt in zee en de hond moet wel weer even mee terug in de auto.
Vuurwerkangst Bij Honden
Ook sommige honden hebben hun angsten en bij Oud en Nieuw komt vaak de grootste angst naar boven.
Bang voor vuurwerk en harde knallen. Veel honden weten dan niet meer waar ze het moeten zoeken en gaan in elkaar zitten in de hoek van de kamer en andere schieten onder bed. En als de hond dan toevallig buiten loopt en hiermee wordt geconfronteerd is de kans erg groot dat hij door de angst wegloopt.
U zou voor de avond zelf natuurlijk wat kalmerende medicijnen bij de dierenarts kunnen halen maar beter nog is om over deze angst weg te halen. Want het is niet alleen maar die ene dag met vuurwerk maar vaak ook nog de dagen ervoor en erna.
U kunt hiervoor een cursus volgen. Het beestje gered en u ook.
Ga naar de cursus
Nog Even Over Hondenfokkers
In het begin van het verhaal heeft u natuurlijk gelezen dat u een hond haalt bij een fokker. Nu heb je verschillende soorten fokkers. Je hebt mensen die een gelegenheidsnestje willen en hun hond eenmaal pups willen laten krijgen dan heb je fokkers die hun hond elk jaar een nestje laten krijgen in huiselijke sfeer, dan heb je fokkers die meerdere teven hebben lopen die elk jaar een nest krijgen en hiervoor gecertificeerd zijn en hun brood ermee verdienen en als laatste heb je de echte broodfokkers die teven elk jaar een nest laten krijgen maar verder niets om hun dieren geven en de pups zelfs bijna dood nog verkopen.
Als men wil gaan voor een hond met een echte stamboom zodat zij de verzekering hebben dat het ras ook echt het ras is dat zij willen hebben dan moet hier wel een waarschuwing bij. Sommige van deze fokkers laten echt zien welke lijnen men heeft gevolgd om het ras zuiver te houden en andere weer niet maar het gevaar bij een hond met stamboom is de doorfok in bepaalde raslijnen. Deze doorfok zorgt voor onzuiverheden en regelmatig problemen met de gezondheid van de honden.
Wilt u een hond met stamboom dan moet u zich echt verdiepen in de raslijnen om te zien of daar geen onvolkomenheden in zitten en dit is vaak een moeilijk werkje. En de online reviews van fokkers zijn ook niet altijd even betrouwbaar.
Er zijn ook bepaalde rasverenigingen die een lijst geven van fokkers die bij hun staan ingeschreven maar ook hier moet men soms uitkijken dat het geen effect heeft van de bekende WC-Eend.
Ik kan wel zeggen dat het niet meevalt om de juiste keuze te maken.
De Hond Mee In De Auto
Als gezin met een hond wil je natuurlijk wel eens ergens heen. Naar het strand, het bos en op vakantie of waar dan ook heen. Dit wilt u natuurlijk wel veilig doen en de hond los op de achterbank is niet echt een optie. U kunt ervoor kiezen om een autobench aan te schaffen waar de hond veilig in vervoerd kan worden of met een lijn vast in de bagageruimte of op achterbank als daar ruimte is. Sommige mensen kiezen voor een aparte aanhanger voor de hond. De hond kan altijd mee maar dit moet wel veilig.
Sommige honden worden net als mensen reisziek en hiervoor is bij de dierenarts of dierenwinkel ook een middeltje te krijgen.
Laat uw hond ook regelmatig uit de auto om zijn behoefte te laten doen en zijn poten te strekken. Let erop dat uw hond genoeg drink. Veel honden hijgen nogal tijdens de rit en dit kan uitdroging veroorzaken.
Heeft u airco in de auto? Gebruik die dan.
En laat uw hond nooit achter in de auto het wordt snel te warm.
Zet de hond nooit los op de achterbank of in de bagageruimte. Als u plotseling moet remmen is de kans groot dat hij bij u in de nek beland of erger door het voorraam wordt gelanceerd met alle gevolgen van dien.
Wanneer u een autobench koopt neem dan geen te grote bench. houdt u een beetje aan de richtlijnen van de maten die bij bepaalde rassen horen. Zet geen teckel in een bench die geschikt is voor een labrador, bij een plotselinge wending of hard remmen vliegt hij nog tegen de wanden aan en dat is niet de bedoeling. De hond moet zich wel kunnen draaien en liggen maar wel beschermd door de wat krappere ruimte.
Sport en Spel
FlyBall. Spelen met een bal is voor de hond een spel maar dit kan ook als sport gedaan worden in de vorm van Fly Ball. De hond wordt geleerd om vanaf een bepaalde afstand naar een apparaat te rennen op een soort pedaal te drukken waarna een bal door de lucht vliegt en de hond deze weer moet vangen en terug moet brengen naar zijn baas. De snelheid waarmee dit gebeurt bepaald de winnaar.
Agility training. Hierbij moet de hond over en door hindernissen laveren. Het komt neer op de soepelheid en behendigheid van de hond. Deze hindernissen staan in een parcours en u als begeleider moet de hond aanwijzingen geven en leiden. Als de hond dit vaak doet weet hij meestal al wat er van hem gevraagd wordt.
Combisport. De onderdelen in deze tak zijn: gehoorzaamheid, stormbaan, combispeed en combi jump. De bedoeling is dat de hond goed leert gehoorzamen tijdens leuke activiteiten.
Apporteersporten. Dit is een sport waar men veel geduld en doorzettingskracht voor moet hebben. Deze sport komt bij de jacht vandaan en draait allemaal op gehoorzaamheid. Dit is een sport waar men mentaal mee bezig is.
Jagen. Jachttrainingen worden er nog steeds gegeven al is dit wel even zoeken. Hierbij draait het om apporteren en gehoorzaamheid. De hond moet wel schotvast zijn. U heeft er niets aan de de hond de benen neemt bij een harde knal.
Schapen drijven. Dit is niet voor alle honden geschikt maar heeft u bijvoorbeeld een Border Collie dan zit het vaak in het bloed. Deze cursussen worden zo her en der in het land gegeven. Ideaal voor uw drukke Border Collie. een half uurtje drijven en u heeft geen kind meer aan hem.
Speur en detectiewerk. U kent het wel die honden op vliegvelden die de bagage langs gaan op zoek naar drugs of de hond aan de lange lijn in het bos die op zoek is naar een aangereden hert of die hond op zoek naar explosieven. Dit is allemaal te leren met online cursussen maar ook met trainingen van man op hond.
Er zijn nog een aantal sporten die u kunt gaan doen met de hond met dit zijn wel de belangrijkste. De meeste honden die gefokt zijn, zijn dat met een speciaal doel. De één heeft een drijfinstinct de ander een jachtinstinct of houd erg van zwemmen. Kijk waar uw hond geschikt voor is of van houdt en ga wat met hem doen. Leuk voor hem maar ook voor u.
Dan Nog Het Ongedierte
Alle huisdieren kunnen ongedierte bij zich dragen dus ook honden. Bij de hond hebben we het over vlooien, teken en luizen. Om deze diertjes te ontdekken moet men de hond regelmatig controleren of deze aanwezig zijn.
Dit doet men door de vacht een beetje opzij te drukken en de haartjes rustig te laten verspringen. De aangewezen plaatsen hiervoor zijn de liezen, nek en staartwortel. In plaats van de handen en vingers kan men ook een vlooienkam gebruiken. Op deze manier ontdekt men merendeel vlooien en luizen. Luizen komen over het algemeen niet zoveel voor.
Teken is een ander verhaal. Als men met de hond in de duinen, bos of in het hoge gras is geweest of de hond is een scharrelaar en zit veel in de bosjes dan moet men hem regelmatig controleren op teken. Het liefst elke dag. Een teek is een klein insect die zich min of meer in de huid van de hond graaft om zich daar tegoed te doen aan het bloed van de hond. Tijdens deze slurp partij wordt de teek erg dik en is hij makkelijker te vinden. De teek zonder bloed in zich is ca. 3 mm groot en als hij is volgezogen kan hij wel 1 cm groot zijn. Teken moeten verwijderd worden met een tekenpen. Er zijn verschillende soorten op de markt. Gaat u wandelen dan hangt u er een aan uw sleutelbos zodat u er altijd een bij u heeft.
Ook makkelijk als u zelf een teek oploopt. Wel even naar de dokter voor een antibioticum.
En natuurlijk zijn er tegen deze ongedierte allerlei middeltjes op de markt die u uw huisdier kan toedienen. Van halsband tot drankje maar houdt er rekening mee dat niets zonder gevaar is. De meeste middelen bevatten giftige stoffen die ook voor de mens niet gezond zijn en uit de buurt van kinderen moeten worden gehouden.
Als uw kind of kinderen van knuffelen met de hond houdt dan kunt u beter eenmalig uw hond met een goede shampoo tegen vlooien en teken wassen dan gebruik maken van halsbanden en pipetjes met gif. Dit gif is ook niet ongevaarlijk voor uw huisdier. U zal niet de eerste zijn die zijn huisdier vergiftigd en ziek maakt.
U moet uw hond ook elke drie maanden ontwormen. De ontwormingskuren kunnen verschillen en het is raadzaam om eerst bij de dierenarts te informeren welke voor u het beste is.
Sommige wormen kunnen ook bij de mens overleven dus het is niet alleen goed voor de hond maar ook goed voor u. Als de hond ze niet heeft dan kunt ze niet krijgen van de hond. Heeft u meerdere honden dan is het raadzaam om ze allemaal tegelijk te ontwormen.



Nog Wat Diverse Opmerkingen
Al deze middelen zijn te verkrijgen bij de goede dierenwinkels en uiteraard bij de dierenarts.
Ook nog even een extra dingetje. Mensen vinden soms dat honden stinken en dat kan gebeuren. Maar als de hond van zichzelf wat stinkt heeft dit vaak te maken met de voeding die ze krijgen. Het is gewoon bekent dat als honden vers vlees krijgen de hond meer gaat geuren. Het is dan niet de bedoeling dat hij dan maar vaker gewassen wordt. Het is beter om de voeding aan te passen. Het blijkt dat harde brokken over het algemeen het beste zijn en alles wat de hond nodig heeft zit erin. Huisdieren moet je in het algemeen zo min mogelijk wassen. Zeep is niet zo goed voor de vacht en je wast nooit de zeep helemaal uit zijn vacht. Heeft de hond door de modder liggen rollen dan is het laten opdragen en uitkammen of borstelen. Het is een ander verhaal als je hond door de ontlasting van een ander hond of van vee heeft liggen rollen.
En ja, je zal thuis wel even vaker de stofzuiger moeten pakken om zand en haren weg te werken en ik kan u vertellen dat het niet uitmaakt of u een langharige of een kort harige hond hebt.
Honden komen in de rui net als katten en vogels. Elk jaargetijde even een eigen vacht en tijdens de rui laten de oude haren los om plaats te maken voor nieuwe haren. Je ziet vaak hele plukken op de grond liggen. Je kan je huisdier helpen om snel van deze losse haren af te komen om hem elke dag even te kammen of te borstelen. Dit scheelt jeuk bij de hond en haren in de woning. Kijkt ook de oren regelmatig na of er geen viezigheid in zit dit kunt u voorzichtig met een licht vochtige watten pad schoonmaken.
Als u een teef neemt dan raakt deze ook loops als u de teef niet hebt laten steriliseren oftewel de teef raakt ongesteld. En net als bij vrouwen komt er bij teven ook bloed vrij. Veel teven likken zichzelf schoon maar het kan gebeuren dat ze nadruppelen en dit kan op de vloer of als de hond op de bank mag op de bank terecht kunnen komen. Gaat u met een loopse teef naar buiten dan kunnen loslopende reuen wel eens lastig worden. Houdt u uw loopse teef buiten niet in de gaten of laat heer los lopen dan is er een mogelijkheid dat u na een aantal maanden met een nestje jonge honden zit. Wilt u uw hond niet laten steriliseren dan zijn er ook medicijnen voor die u bij de dierenarts kunt halen en u kunt de hond ook een speciaal broekje aantrekken die bij veel dierenwinkels te koop zijn. Reuen worden ook vaak gesteriliseerd. Dit doet men vaak omdat hij te veel praatjes krijgt. Het is wel belangrijk dat dit op jonge leeftijd gebeurt omdat het effect anders niet groot is.
En heeft u ook al bij de gemeente geïnformeerd of u hondenbelasting moet betalen. Niet alle gemeenten hanteren een aanslag hondenbelasting maar bij degene die het wel hanteren bent u verplicht u hond aan te geven waarna u een aanslag krijgt. Er worden vaak verschillende bedragen gevraagd bij het aantal honden die u in het bezit heeft. Bij meer honden gaat de aanslag vaak aanzienlijk omhoog. Ook hanteren veel gemeenten een opruimbeleid. Dit betekent dat u verplicht de ontlasting van uw hond moet opruimen. Dit kan u doen d.m.v. een schepje of een plastic zakje. Soms wordt er door de gemeente afvalbakken geplaatst bij bekende uitlaatplaatsen en u kunt dan ook vaak een plastic zakje pakken die bij de afvalbak wordt aangeboden. U kunt natuurlijk ook uw zakjes zelf kopen met of zonder luchtje.
Als u niet wilt dat uw hond op de bank gaat liggen dan is het wel zaak dat u dit al verbiedt als de hond net in huis is. Is het nog een puppy en u wilt hem niet op de bank maar u wilt hem graag even knuffelen dan doet u er goed aan om dit op de grond te doen. Het is natuurlijk wel noodzakelijk dat u hem een andere plek geeft waar hij rustig kan liggen. Koop dan wel een mand of kussen die groot genoeg is. Een hond wil namelijk ook niet uren opgerold liggen maar houdt er ook van om regelmatig lekker languit te liggen. Dit geldt tevens voor een bench. Maak van de mand, kussen of bench geen plek waar hij straf heeft want dan gaat hij deze plekken mijden.
Waarvoor straf je een hond eigenlijk. Alles wat hij doet heb je hem geleerd of niet afgeleerd. Laat je een hond uit en het is een snuffelaar die zijn neus achterna gaat dan wil het wel gebeuren dat hij u niet hoort omdat de lucht tussen zijn oren gaat zitten. Als u dit weet dat is het verstandig om zo'n hond aangelijnd te houden en omdat hij veel zijn neus gebruikt kunt u dit beter gebruiken in een spel. Hierbij gebruikt hij heel veel zijn geest en heeft hij meer baat bij dit spel dan uren te wandelen, Speur- of detectiewerk vreet energie bij de hond maar hij vindt het leuk en u bent ook lekker bezig.