Paarden
Alle Wat Je Moet Weten Als
Je Een Paard Wilt Kopen
Hallo, welkom bij Tipworks met een flink artikel over paarden. Het gaat op deze site niet over hoe je moet springen of van hand moet veranderen maar puur over de aanschaf van een paard en waar je allemaal rekening mee moet houden. We laten je ook enkele producten zien en artikel gerelateerde advertenties. De advertenties kan je rustig aanklikken want ze verplichten je tot niets. Je krijgt op onze site een inzicht van de kosten die het hebben van een eigen paard met zich meebrengen. Veel lees en kijk plezier.
Paarden
Alles wat je wilt en moet weten bij de aanschaf van een paard.
Paarden!
Je komt ermee in aanraking en je vindt het helemaal niets of je bent er helemaal verslingerd aan. Paarden kunnen een beetje verslavend werken, heb je ervan geproefd en smaakt het lekker dan wil je eigenlijk steeds meer. Hoe kom je er mee in aanraking? Het zou zomaar eens kunnen gebeuren dat er vanuit het werk of vriendengroepje eens een idee wordt geopperd om eens met z’n allen een buitenritje te maken of eens een lesje als groep te volgen in op een manege. Er is altijd wel iemand die ervaring heeft met paarden en heeft dit idee natuurlijk aangedragen.
Met een groepje op stal aangekomen om eens een ervaring op te doen als ruiter valt het meestal al op wie er een beetje bang is voor paarden en wie niet. De grootste angsthazen hebben voortijdig al afgezegd. Nu zal bij het afspreken bij de manege wel al zijn verteld dat het geen ervaren ruiters zijn die komen rijden en zal de groep ook niet direct op pad gestuurd worden voor een 2 uur lange bos rit of strandrit er zal eerst worden gekeken hoe men op het paard zit en of men wel naar buiten kan. De meeste zullen dan ook gewoon in de manege hun uurtje paardrijden voltooien en zo hun nieuwe ervaring met het omgaan van een groot dier ervaren.
Met zo’n uurtje als groep leer je natuurlijk niets maar je krijgt wel even een gevoel hoe het is om met een paard om te gaan en je krijgt respect voor zo’n dier. Het is je natuurlijk ook duidelijk geworden dat als je er op zit en de teugels in je handen hebt er verder nog niet veel gebeurd, je moet aan het werk. Doe jij niets dan doet het paard niets of hij doet dingen die jij niet wilt. Kijk voor een paard is het geen pretje als er iemand op je gaat zitten die nog nooit zo hoog op een stoel heeft gezeten met een stuk leer in zijn handen waar hij een partij aan loopt te trekken zodat de blaren op de lippen van het paard staan omdat het bit hoog tot aan zijn oren omhoog getrokken wordt.
Ja kijk en er als er dan alleen gestapt wordt dan valt het misschien nog mee maar zodra er over wordt gegaan naar draf en er zit iemand van 120 kilo op je rug te stuiteren dan wordt je daar helemaal niet vrolijk van. En gelukkig wordt de galop dan maar overgeslagen omdat er iemand van zijn paard is gevallen en niet zo lekker terecht is gekomen.
De uitspraak op een oud paard moet je het leren komt toch ergens vandaan. Denk maar aan al die maneges met beginnerslessen. Hier moet je geen jonge paarden voor hebben maar van die oudjes die alles al hebben meegemaakt en eigenlijk al te lui zijn om te lopen oftewel ze zijn een beetje afgestompt.
Na dat uurtje rijden als vriendengroep vond u het eigenlijk best wel leuk om zo hoog op een paard te zitten en tijdens een gesprek in de kantine van de manege kon je jezelf direct inschrijven voor wat beginnerslessen om te zien of het echt leuk is.
Natuurlijk zijn er ook mensen die in de paardensport rollen door hun kinderen. Dochter of zoonlief is helemaal gek van paarden en mogen van pa en ma lessen gaan volgen op de manege. De kinderen kunnen daar uren rondhangen omdat het dat erg leuk vinden en hun lievelingspaard of pony de hele dag kunnen poetsen en verzorgen. Vaak zijn de kinderen daar wel warm voor gemaakt door pa of ma omdat die ook al eens eerder hebben gereden.
Starten met Paardrijlessen
Of het nu kinderen zijn of volwassene het beginnen met paardrijlessen is altijd spannend. Op een manege kan je meestal een aantal lessen nemen in een abonnement dus zit je er niet direct een jaar aan vast. Is het niets voor je dan maak je het aantal lessen van je abonnement op en het is klaar. Maar vindt je het leuk dan kan je verlengen en leer je steeds meer en beter rijden. Je komt dan vaak in aanraking met het leren dressuur rijden en springen. Voordat je op een paard stapt moet je ook aan allerlei voorschriften voldoen zoals goede rijlaarzen of schoenen een cap om je hoofd te beschermen en vaak wordt er bij kinderen ook verwacht dat er een valbescherming wordt gedragen ook wel bodyprotectors genoemd en natuurlijk een goed zittende rijbroek en heb je je lessen ook in de winter dan ook een warm jack die je niet belemmerd in de bewegingen met een paar goede handschoenen. Gelukkig is er in kleding heel veel keus en wil je veel bling bling dan is dat ook mogelijk. In alle kleding, laarzen, schoenen, caps of wat je ook wilt voor de sport er is keus genoeg en met de prijs kan je het zo gek maken als je wilt.
Als je begint met de paardensport moet je niet direct beginnen aan leren laarzen en de duurste cap maar dan is het verstandig om wat laarzen betreft te beginnen met rubber schoeisel en een niet te dure cap. En onthoudt bij rijlaarzen dat het rijlaarzen zijn en geen laarzen om de hele dag te dragen. Klaar met rijden laarzen uit en een paar goede stalschoenen aan als je toch op stal bezig blijft. Dit is niet alleen om met je laarzen langer te kunnen doen maar ook voor de veiligheid en gezondheid van je voeten.
Als je begint met lessen hoeft je jezelf niet druk te maken over de benodigdheden voor het paard want daar zorgt de manege voor.
Als je al een tijdje lessen krijgt dan ontgroei je eigenlijk het beginners klasje. Je hebt voldoende geleerd om een stapje hoger te gaan en kom je bij de lichtgevorderde. Hier leer je wat meer kunstjes in de dressuur of de basis van het springen. In de lichtgevorderde groep kan je ook al eens mee gaan doen aan een proefje zodat je kan laten zien wat je geleerd heb. Met deze proefjes kan je punten verdienen en hoe meer punten hoe hoger je kan komen in de proefjes. Ben je op een gegeven moment zo goed in springen of dressuur dan kan je eens denken om mee te doen aan een wedstrijdje.
En er zijn ook mensen die paarden heel leuk vinden meer niet in staat zijn om te rijden deze mensen kunnen dan eens denken om aangespannen de paardensport te beoefenen. Er zijn veel maneges die deze mogelijkheid bieden. U kunt hier lessen volgen in het mennen.
Ook voor minder valide en mensen met een geestelijke achterstand zijn er vele mogelijkheden en kunnen dan vaak ook nog gebruik maken van bepaalde subsidies om deze sport te beoefenen.
Maar u die nu misschien al een tijdje lessen volgt en wat verder wilt komen in de paardensport of u bent iemand die graag lange buitenritten maakt of zelf met een karretje over de bospaden wilt rijden denkt nu en dan eens aan een eigen paard.
Maar omdat u al die tijd een paard heeft gehuurd wilt u natuurlijk wel weten wat er allemaal bij komt kijken om een eigen paard te hebben. In de volgende hoofdstukken zal u worden uitgelegd waar u op moet letten, welke kosten u moet maken, wel of geen verzekering, stallen op een manege of op een stukje grond en wat u zoal nodig hebt in bepaalde takken van de paardensport en wat ook belangrijk is wat u zelf kan doen aan de gezondheid van je paard ook wordt er ingegaan op een eventueel transport als je naar wedstrijden gaat.
Keuze Maken
Bij de keuze van een paard is het net als bij elk ander soort huisdier die je zou willen. Begin ik met een jong paard of een paard die al wat ouder is. Sommige mensen starten met een paard die net een jaar is en net veulen af. Dit houdt in dat je de twee die volgen het paard niet kan berijden maar alleen dingen aanleert. Dit vergt wel enige kennis want wat je verkeerd aanleert is moeilijk af te leren. Koop je een ouder paard dan is het mogelijk dat dit paard dingen verkeerd heeft aangeleerd wat er niet of moeilijk is uit te krijgen.
Koop je een veulen dan kan deze alleen nog terug naar de verkoper als er verborgen ziektes opduiken binnen een bepaalt termijn maar koop je een ouder paard dan kan je een aankoopcontract maken of heeft de verkoper een verkoopcontract dat als er bepaalde zaken niet kloppen je het paard weer terug kan geven aan de verkoper met teruggave van het aankoopbedrag. En dit natuurlijk binnen een bepaald termijn.
In zo’n contract staan ook zaken over de gezondheid van het paard. Wilt u toch duidelijk en zeker weten dat het paard niets mankeert dan kunt u natuurlijk zelf een keuring laten uitvoeren. Deze kosten komen dan wel bij u te liggen. Het kan ook zijn dat de verkoper zeker wil zijn dat zijn paard goed terecht komt en moet u aangeven hoe en waar u uw paard plaatst en hij zou kunnen vragen of hij deze plek even zou kunnen bekijken. Op zich is dit wel een goed teken want deze eigenaar geeft om zijn dieren. Staat het hem niet aan dan zou hij of zij kunnen beslissen het paard niet aan u te verkopen.
U koopt een paard met een speciaal doel. U wilt bijvoorbeeld dressuur gaan rijden of gaan springen en misschien wilt u een paard om alleen lekker naar bos en strand te gaan. Heeft u het doel bepaald dan koopt u geen paard die is gefokt voor het springen als u dressuur gaat rijden of andersom. Dit soort paarden hebben ook vaak een bepaald karakter waar je wel mee moet kunnen omgaan. Ga je lekker veel buitenrijden dan is het zaak om een makkelijk paard te hebben die een beetje onverschrokken is en niet in een hoekje kruipt of erger op hol slaat als iemand de vuilnisemmer buiten zet.
Je moet echt weten wat je voor ogen hebt, weet je dit nog niet dan begin je ook niet aan een eigen paard. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een paard te leasen. Ja dat kan tegenwoordig ook. Bij leasen van een paard heb je ook allerlei vormen van lease net als bij auto’s. Leasen kan meestal gewoon bij de manege maar let er wel op wat je wel en niet verplicht bent. En voor het leasen teken je ook een contract. Vaak kan je kiezen of je het paard permanent wilt leasen of enkele dagen per week. Maar houdt er rekening mee dat zo’n leasepaard op de dagen dat jij niet rijdt verhuurd kan worden aan iemand anders of ingezet kan worden tijdens de lessen.
Bent u van nature een beetje een driftkop dan uit u dit vooral als er dingen die u wilt niet gebeuren. Het is regelmatig op stal te zien dat als een paard een bepaalde proef niet lekker heeft gelopen of een hindernis heeft geweigerd dit op het paard wordt afgereageerd. Maar als u het ergens op moet afreageren dan is het op u zelf. Het paard heeft domweg niet begrepen wat u van hem wilt. Wellicht trok u teveel aan de teugels of gaf u verkeerde beenhulp of nam een te scherpe wending. Wilt u dingen voor elkaar krijgen dan doet u dit met geduld, training en vooral rust. En het kan makkelijk enkele weken duren voordat u het paard goed door de hoeken kunt sturen of dat hij goed reageert op een bepaalde beenhulp. De kunst is om zonder extra hulpmiddelen uw paard alles te laten doen. Dit kan ook alleen maar als u goed les krijgt van iemand die de paardensport serieus neemt. Soms zijn er op maneges mensen aanwezig die hier erg gedreven in zijn maar vaak als je echt hogerop wilt zal je een instructeur of instructrice van buitenaf moeten inhuren.
Lease je een paard dan is het verstandig om de lessen van de manege te blijven volgen want alles wat je in je leasepaard stopt doe je niet voor jezelf en alles wat je in deze leert kan je tijdens je uren dat je vrij rijdt oefenen.
Als je erg graag meerdere dagen per week wilt paardrijden is leasen een goede optie en neem je een eigen paard dan moet je wel de kracht hebben om daar elke dag tijd aan te besteden. Even langs om te kijken hoe hij op stal staat is niet de bedoeling van het hebben van een paard. Je moet er elke dag mee bezig zijn en dit wel enige uren per dag. Is er bij de manege een weidegang en kan je daar gebruik van maken dan is dat mooi meegenomen maar is deze mogelijkheid er niet dan moet je paard zijn benen kunnen strekken anders krijgt hij gegarandeerd gezondheidsproblemen.
Het is natuurlijk wel zo dat als je eerst gaat leasen je wel een beeld krijgt van wat het hebben van een paard inhoudt. Dit is dan wel voor wat betreft je verantwoordelijkheid dat je heen moet. Hoe het met kosten van allerlei andere zaken betreft hangt van je leasecontract af. Over de kosten daar hebben we het zo over.
Aan welke kosten moet ik denken bij de aanschaf van een paard
Als je een paard leaset dan heb je geen aankoopkosten maar zou de verhuurder van het paard wel kosten kunnen opdragen voor dierenarts, hoefsmid of andere zaken. Dit staat allemaal in het contract die je aangaat.
Koop je een paard dan wil je je paard misschien eerst laten keuren. Een basiskeuring of aankoopkeuring waar geen goed of afkeuring bij volgt kost tussen de € 100 en € 300 Euro afhankelijk welke diensten er bij zitten. Je kan ervoor kiezen dat tijdens de keuring ook onderhandelt wordt over de prijs. Dus hierbij ook weer je krijgt waarvoor je betaalt. Hoe duurder de keuring hoe meer diensten er geleverd worden. Soms is het nodig om röntgenfoto’s te maken wat ook weer extra kosten met zich meebrengt want als u een sportpaard koopt wilt u geen kat in de zak.
Koopt u een paard dan beginnen de prijzen voor een paard die al een beetje beleerd is zo rond de € 4500,00 en hoe meer het paard kan of afhankelijk van zijn stamboom lopen de prijzen op. Ook het ras speelt een rol in de prijs.
Wilt u het paard dat u wilt kopen klinisch gekeurd hebben met röntgenfoto’s en al dan moet het paard wel even vervoerd worden. De kosten hiervan zijn voor u.
Laten we ervan uitgaan dat u een paard koopt voor € 4500,00 dan komen daar de keuringskosten bij met eventueel transport en bent u al zo’n € 5000,00 kwijt. U moet natuurlijk uw paard wel verzekeren. U zou met uw paard natuurlijk wel schade kunnen veroorzaken of uw paard kan ziek worden. Bij zo’n verzekering zit je vaak aan een uitgebreide polis en kan je rekenen op een premie van ca. € 45,00 Euro per maand. Je kan natuurlijk een gewone WA verzekering afsluiten van een paar Euro maar als dan alleen de schade is gedekt die jij veroorzaakt dan kom je wel voor de kosten te staan als je paard geholpen moet worden door de dierenarts of misschien door een ongeval komt te overlijden. Het is natuurlijk wat je zelf wilt. Let er op dat uw paard verzekerd is voordat hij bij u op stal staat. Zekerheid voor alles. U kunt uw paard overal voor verzekeren maar overal hangt een prijskaartje aan dus u kunt het zo gek maken als u zelf wilt.
Natuurlijk heeft u al een stal gereserveerd bij de manege voor uw paard en de kosten kunnen behoorlijk uiteen lopen bij de verschillende maneges. Je betaald al snel tussen de € 300 en €400 Euro per maand voor stalling en eten. Heeft je paard wat extra nodig of wil je ook van de weidegang gebruik maken dan ga je extra betalen. Bij veel maneges moet je voor elk extraatje betalen. Wil je je paard wassen of afspuiten dan hangt er vaak een betaalautomaat of je wilt extra stro in zijn stal dan moet je bijbetalen. Je kan ook alles zelf regelen maar dat betekent dat je zelf moet voeren, stal uitmesten voor eten moet zorgen hooi moet kopen enz. enz. Je betaald alleen de stal en dan zijn je stalkosten zo rond de € 100 Euro. Heb je thuis zelf de ruimte dan heb je natuurlijk geen stalkosten maar moet je verder ook overal zelf voor zorgen.
Maar stal je een paard op een manege dan kan je makkelijk €450 Euro per maand rekenen en dat is dan zonder eventuele lessen die je wilt volgen. Heb je je paard op de manege staan waar je ook de lessen volgt dan is het soms mogelijk dat je korting op het lesgeld krijgt.
Sta je op een manege en wil je zogenaamd privéles van iemand van buitenaf dan moet je vaak de bak afhuren voor dat uur. Dit moet je wel even allemaal nagaan voor je ergens je paard stalt.
Het zijn kosten die elke maand terugkomen hou daar ook rekening mee.
Ook moet je paard om de aantal maanden een wormenkuur geven kosten ca. € 15,00 en moet je paard om de 6 weken bekapt of beslagen worden. Bekappen kost ca. € 35,00 en moet hij beslagen worden dan kunnen deze kosten oplopen naar ca. € 120,00 Ook deze kosten komen elke keer terug.
Dus een maandelijkse reservering voor verzekering, stalling, wormenkuur, hoefsmid en dierenarts komt al snel rond de € 600,00. En dan heb je nog geen lessen. Heb je je paard ergens staan waar je zelf alles moet doen dan zou het zomaar kunnen zijn dat je zelfs meer kwijt bent omdat het voer wat je moet kopen niet op grote schaal wordt ingekocht zoals bij een manege.
Ook is het vaak dat wanneer je je paard op een manege stalt de wormenkuur door de manege verzorgt wordt zodat alle paarden tegelijk behandelt worden. Deze kosten worden wel aan je doorberekend. Vaak wordt er ook tegelijkertijd een griepprik gegeven aan alle paarden die op stal staan. De kosten zijn voor u. Griepprikje ca. € 50,00.
Als je paard op de manege staat en het wordt ziek dan kan de manege beslissen of er een dierenarts gebeld wordt. Deze kosten komen voor uw rekening. Zij doen dit niet alleen voor uw paard maar ook voor de algehele gezondheid van de stal waar meerdere paarden staan.
Je paard zou getroffen kunnen worden door een ziekte waardoor er aanpassingen moeten worden gedaan aan zijn leefomgeving of voer. Ook dit zou extra kosten met zich mee kunnen brengen. Bijvoorbeeld meer weidegang en in plaats van droog voer nat voer. Moet men op de manege hier meer handelingen voor doen dan zou men dit in rekening kunnen brengen.
De kans is wel aanwezig dat als er op de manege wordt bepaald dat wormenkuren, griepprikken en hoefsmid allemaal tegelijk worden gegeven of uitgevoerd dat de prijs omlaag gaat van bijvoorbeeld de hoefsmid.
Toch belangrijk om dit even van te voren te weten. Informeer hier naar.
Er wordt hier niet gesproken over wat je paard op zou kunnen lopen aan ziektes hier zijn genoeg andere sites voor. Het gaat op deze site specifiek over de kosten die het met zich mee brengt en waar je dus rekening mee moet houden.
En van de kosten die een dierenarts rekent wordt je nooit vrolijk, welk huisdier je ook hebt.
Als je je paard op een weide zet dan is het wel zaak om te controleren of er geen giftige planten staan. Je paard kan hier behoorlijk ziek van raken en soms overlijden. De giftige planten zijn vaak bitter van smaak en laat hij ze vaak wel staan maar als er te weinig voedsel is of er wordt hem te weinig aangeboden gaat hij deze planten toch eten. Het is daarom noodzakelijk dat je regelmatig de weide controleert op giftige planten en zorgt dat je paard genoeg voeding en drinken krijgt aangeboden.
Staat je paard het merendeel in de wei dan heb je ook te maken met seizoenen. Winter, voorjaar, zomer en herfst. Je paard verander mee in deze seizoenen en dan vooral zijn vacht. In principe heeft je paard geen extra dekking nodig in de winter want zijn vacht heeft hier al voor gezorgd. Er zijn mensen die het hele jaar door wedstrijden rijden en scheren hun paard en ontnemen hem dan zijn jas. In dat geval moet je hem dus een jas aantrekken die wind en waterdicht is. En aan één jas heb je niet genoeg want een paard rolt nog wel eens en wordt zijn jas behoorlijk smerig en verliest hij zijn functie dus moet je hem een schone aantrekken. Geef je hem een jas aan in de weide dan moet je ook regelmatig controleren of de riemen nog goed zitten en niet ergens los bungelen en of zijn jas nog wel goed zit. En met jas bedoel ik natuurlijk een deken.
Heb je in de wei veel last van mollen dan zou dit een probleem kunnen geven met het gras die hij eet. Mollen zorgen voor enorm veel opgeworpen grond wat zich op het verse gras verdeeld. Als je paard veel van deze opgeworpen grond eet dan zou hij wel eens problemen kunnen krijgen met zijn darmen. Dus heb je last van mollend dan moet je deze bestrijden. Mollen zorgen ook nog eens dan er net onder de oppervlakte ruimte ontstaat door het graven van zijn gangen. Als je paard in zo’n gang stapt zou hij kreupel kunnen raken. Het is maar dat je het weet.
Zomers als het zonnetje lekker vel schijnt staat je paard zo’n beetje te koken op de weide en zal je toch op de een of andere manier een schaduwplekje moeten creëren. Dit kan door op de weide bijvoorbeeld een schuilstal te plaatsen. Als je deze zelf plaatst dan zijn de kosten ongeveer € 2000,00. Zo’n schuilstal is tevens een mooie plek om wat extra voer of water aan te bieden. Hij staat met zo’n schuilstal mooi in de schaduw, uit de regen en soms uit de stevige wind.
Zet je de schuilstal op beton dan wordt het ook niet zo’n modderbende en houdt hij droge voeten en is alles lekker schoon te maken wel extra kosten voor de vloer.
Wel even bij de gemeente vragen of je een schuilstal zomaar mag plaatsen. Sommige gemeenten eisen dat je een vergunning aanvraagt.
Zomers in de wei kan je paard lastig gevallen worden door vliegen en horzels. Zowel tegen vliegen en horzels worden oplossingen geboden, van allerlei smeerseltjes tot speciale dekens, gelaatsbescherming en horzelvallen.
Ben je op een manege en is er veel overlast van vliegen dan kan het zijn dat de stallen vaker uitgemest moeten worden of dat de mestvaalt behandelt moet worden tegen vliegen. Vliegenlampen of lijmplaten op stal is geen oplossing maar hygiëne des te meer. Hoe meer hygiëne je doorvoert hoe beter. Dit is goed voor jou en je paard. Als je je paard hooi geeft doe dit in een hooi zak en niet los op de grond en de hooi moet van goede kwaliteit zijn want bij te veel stof kan hij last krijgen van zijn luchtwegen. Met een beetje pech staat hij ook zijn eigen ontlasting te eten. En vergeet niet dat wanneer je een stal hebt of op een manege bent je altijd te maken hebt met ongedierte zoals muizen en ratten die ook een graantje mee willen pikken. Deze overlast mag niet te erg worden want ratten en muizen poepen en piesen overal dus ook op het eten van je paard.
Let altijd op gezondheidsrisico’s. Wordt er teveel mot gestrooid en stuif dit erg dan is dit geen gezonde situatie niet voor u maar zeker niet voor het paard u kunt weglopen maar het paard niet.
Zorg in de stal ook voor een goed vol strobed zo staat uw paard niet gelijk met natte voeten als hij gaat afwateren en haalt u zijn ontlasting uit de stal vul dan het stro wat u heb verwijderd weer aan met een beetje extra. En in dit stro moeten uiteraard geen delen van giftige planten zitten want hij knabbelt zo af en toe op wat stro. En ook belangrijk, controleer de watertoevoer zodat hij voldoende kan drinken.
Zo dat was even een lang stuk over de kosten die elke maand terugkomen behalve dan de aanschaf wat eenmalig is.
Hoera nu kan ik op mijn eigen paard rijden!
Eh, nog niet helemaal. Ja, je hebt een paard gekocht en er is onderdak voor hem maar wil je gaan rijden dan heb je nog wat andere onderdelen nodig. Misschien denk je nu aan een paar leren laarzen dat zou kunnen. Maar wat denk je van een hoofdstel, een bit, een zadeldek, teugels, een zadel met stijgbeugelriemen en goede stijgbeugels. Misschien ook wel een staldeken en wat denk je van onderhoudsmiddelen zoals borstels, kammen, hoevenkrabbers, scharen en wat al niet meer.
Heb je een jong paard en weet je nog niet helemaal welke kant van de paardensport je op gaat of waar het paard het meest geschikt voor is dan koop je een zadel waar je nog alle kanten mee op kan, zo’n zadel wordt ook wel een veelzijdigheidszadel genoemd. Maar heb je een springpaard gekocht dan koop je geen dressuurzadel of veelzijdigheidszadel maar een springzadel. En het omgekeerde geldt natuurlijk ook voor een dressuurpaard. Rij je veel buiten of doe je van alles een beetje dan is de veelzijdigheidszadel voor jou een blijvertje.